امروز شاید بعد از اجرایی شدن اولین نسخه از سایت، ثبت سایت در سامانه ابزارهای مدیریت وب سایت گوگل / Google Webmaster Tools یک باید نانوشته است. از آنجا که گوگل سالهاست که به عنوان بهترین سرویس جستجو اطلاعات در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد، شناخته شدن و دیده شدن وب سایت در این سامانه از الویت های اولیه است. اما دلایل دیگری نیز در این ثبت و مدیریت وجود دارد.
اولین کار عضویت است که باید با اکانت کاربری معتبر انجام پذیرد. با ورود به سامانه و وارد کردن آدرس، مراحل ثبت نام آغاز می شود. سپس از شما خواسته می شود که به یکی از چندین روش پیشنهادی هویت خود را به عنوان سرپرست یا مدیر وب سایت مشخص کنید. انتخاب یکی از این روش های مانند افزودن یک فایل html به سایت، یک تگ ویژه به محتویات صفحه اول یا افزودن یک رکورد TXT ویژه در قسمت مدیریت رکوردهای DNS می تواند هویت ادعایی شما را اثبات کند. همچنین می توان از این اکانت ساخته شده و هویت سنجی شده در سرویس تجزیه و تحلیل گر گوگل / Google Analytics هم استفاده نمود.
بعد از عبور از این مرحله، سایت شما در سامانه ابزارهای مدیریت وب سایت گوگل / Google Webmaster Tools اضافه می شود. در ابتدای کار شما یک ایمیل حاوی پیغام خوش آمد و راهنمای اولیه دریافت می کنید که مراحل مورد نیاز برای بررسی و مدیریت را به شما متذکر می شود. این موارد مهمترین و نه همه ی مراحلی هستند که شما برای مدیریت یک سایت در این سامانه نیز دارید. نمونه ای از این ایمیل 5 مرحله ای را در زیر مشاهده می کنید.
در اولین مورد به شما تذکر داده می شود که لازم است که شما تمام نسخه های سایت را مورد به مورد و به صورت جداگانه به سامانه اضافه کنید. این مورد به شما یادآوری می کند که این نسخه ها از سایت کاملا جدا مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهند گرفت.
تمامی این موارد و بیشتر از آن به همراه توضیحات تکمیلی در راهنمای افزودن سایت به سامانه بیان شده است.
بعد از وارد کردن نسخه های مختلف از سایت می توانید وارد هر یک شده و برای هر کدام نسخه پیش فرض را مشخص کنید. در صورتی که از دامنه های مخصوص کشورها مانند .it
یا .ir
استفاده می کنید حوزه جغرافیای مخاطبان شما مشخص است اما در صورت استفاده از سایر دامنه ها مانند .com
یا .org
یا غیره می توانید حوزه جغرافیایی کاربران خود مشخص نمایید.
یکی از کارکردهای ویژه برای نقشه سایت / sitemap شناسایی توسط ربات های موتورهای جستجو می باشد. به راحتی می توان بعد از ثبت سایت در سامانه به قسمت Crawl > Sitemap رفته و نسخه sitemap خود را به آن معرفی کنیم. به صورت پیش فرض sitemap.xml باید در مسیر اصلی وب سایت در دسترس باشد ولی در صورت استفاده از Plugin های ویژه تولید نقشه سایت / sitemap، یا تولید آن به شیوه های دیگر و یا تولید چندین sitemap جداگانه می توانید تمام آن ها را به سامانه معرفی کنید.
نتایج حاصل از بررسی و صحت قرائت در همان لحظه افزودن به شما گزارش می شود. سپس تمامی مسیرهای ارائه شده در sitemap مورد بررسی قرار گرفته و باعث ایندکس شدن صفحات در موتور جستجو می شود. پس از این کار بیشتر مراحل مورد نیاز برای معرفی سایت به گوگل، انجام شده است.
هر موتور جستجو مانند گوگل مبتنی بر نتایج تحلیل و استنتاج حاصل از مرور و بررسی سایت ها نتایج را به جستجو کنندگان تحویل می دهد. این تحلیل های هوشمند بر روی بررسی های دائمی و پشت سر هم انجام می گیرد. این بررسی ها نیز به صورت تناوبی که شاید در روز یا ساعت به چندین بار تکرار شود به صورت اتوماتیک به سایت سرکشی کرده و به جمع آوری اطلاعات، مسیرهای جدید، محتویات جدید یا تغییرات صورت گرفته می پردازند. به این ربات های سرکشی و جمع اوری کننده اطلاعات خزنده / Crawler گفته می شود.
بهترین اتفاق برای یک مدیر سایت مشاهده نتایج حاصل از بررسی و از همه مهمتر خطاهایی هستند که خزنده / Crawler ها با سایت دارند. اطلاع از مشکلات می تواند به رفع مشکلات منتج شده و مسیر راه برای شناسایی بهتر سایت توسط موتور جستجو فراهم کرده و در نتیجه به بالاتر رفتن رتبه سایت ختم شود.
افزایش خطاها می تواند تاثیر منفی بر روی رتبه سایت داشته و گاها گوگل با افزایش خطاها برای مدیریت سایت ایمیل نیز ارسال می کند. چک کردن تک تک موارد و بررسی و ارائه روش حل و کاهش این خطاها از وظایف هر روزه مدیر سایت به شمار می آید.
صفحات سایت توسط کدهای HTML تولید و نمایش داده می شوند. این کدها توسط مرورگر خوانده شده و تصویر آن بر روی صفحه مرورگر نقش می بندد. واضح است که قسمتی از مشکلات HTML که بازخورد شهودی دارند با سرکشی متناوب به سایت و مشاهده صفحات قابل بررسی و مرتفع شدن است. اما قسمتی از کدهای HTML، تاثیرات خارجی نداشته یا به چشم نمی آید. این موارد از دید موتورهای جستجو پنهان نمی ماند.
گوگل فهرستی از این موارد را در قسمت Search appearance > HTML improvements تحت عنوان بهینه سازی کدهای HTML به مدیر سایت گوشزد می کند. خطاهای مربوط به صفحات تکراری یا کدهای متای نامناسب در این قسمت فهرست می شوند. این فهرست هر لحظه به روز شده و بعد از برطرف کردن کامل ممکن است نیاز باشد مورد بررسی متناوب قرار گیرد.
روز 21 آپریل 2015 گوگل با یک اعلان همگانی و رسمی سعی کرد تا مدیران سایت ها را به توجه بیشتر به موبایل ها فراخواند. از این روز به بعد بررسی همخوانی و کاربرپذیری موبایل / Mobile Friendly سایت برای کاربران موبایل و تبلت نیز از ویژگی های مهم در رتبه بندی سایت به شمار آمد و نسخه های موبایل و کاربرپذیری موبایل / Mobile Friendly بودن یک سایت و صحت نمایش وب سایت روی تبلت نیز به اندازه سایر مشخصه های وب سایت و شاید بیشتر از آن مورد توجه قرار گرفت.
لازم است که در صورتی که سایت از قابلیت انعطف پذیری نسبت به سایز / Responsive بودن بهره نبرده است نسبت به آن اقدام فوری صورت گیرد. برای این منظور، فهرستی از مشکلات مشاهده شده توسط موتورهای جستجو در اجرای صفحات بر روی موبایل به مدیر سایت اطلاع داده می شود.
قسمت Search Traffic > Search Queries به تازگی و حاصل اتصال Google Webmaster Tools با تجزیه و تحلیل گر گوگل / Google Analytics است که به مجموعه ابزارهای مدیریت وب سایت گوگل اضافه شده است. در این قسمت شما می توانید نتایج آماری حاصل از بازدیدکنندگان به سایت را مشاهده کنید. بررسی این گزارشات می تواند مدیرسایت را از حوزه کاربران مراجعه کننده به سایت، موضوعات جستجو شده که باعث هدایت ایشان شده و مشخص کردن موضع های پر مخاطب مطلع کند.
استفاده از microdata به صورت خلاصه فراهم کردن و ارائه اطلاعات مشخص و دقیق برای موتورهای جستجو به جای بررسی هوشمند ایشان است. این اطلاعات می تواند در قسمت های سفارشی شده یک موتور جستجو مورد استفاده قرار گیرد. اطلاعات مفصل در مورد microdata ها در قسمت سرفصل سئو و Microdata یا Rich Snippets یا Structured Data بیان شده است. در به سامانه ابزارهای مدیریت وب سایت گوگل / Google Webmaster Tools قسمتی برای نمایش این نوع اطلاعات ساخت یافته و بررسی صحت این اطلاعات وجود دارد. این قسمت که در Search Appearance > Structured Data قرار دارد با ارائه یک گزارش آماری مبتنی بر زمان، تعداد ساختارهای صحیح یافته شده توسط خزنده گوگل را به مدیر وب سایت نشان می دهد.
البته مدتی است که ابزاری هوشمند امکان تعریف این اطلاعات را بدون کدنویسی و توسط همین سامانه فراهم کرده که نتایج حاصل آن ابزار نیز در این قسمت قابل مشاهده است.
در این قسمت که در Search traffic > Links to Your site قرار دارد فهرستی از سایت هایی که به سایت شما لینک داده اند را نمایش می دهد. در این قسمت می توان از اهمیت این لینک ها و وجود آن مطلع گردید.
در این قسمت می توان فهرستی از آخرین پیام هایی که سامانه برای مدیر سایت ارسال می کند را مشاهده کنید. بررسی این پیام ها از مهمترین کارهای یک مدیر سایت است. این پیغام ها که معمولا در مواقع ضروری ارسال شده است می تواند مدیر سایت را در حل مشکلات به وجود آمده و در نهایت افزایش رتبه سایت یاری رساند.